Vreme
 
Prikaz vsebine:     Vse novice     OŠ Brezovica     POŠ Notranje Gorice     Skupne novice

Projekt Vrednote nas povezujejo se je zaključil, a prijateljstva ostajajo
10.01.2017
 
Projekt, ki se je zaključil 31. decembra 2016 in ga je sofinanciral Zavod za Šolstvo Republike Slovenije, je povezoval in povezal tri šole: OŠ Brezovica pri Ljubljani, OŠ Ivana Cankara Zagreb in OŠ Vuk Karadžić Surčin. Glavni cilji so bili spodbujanje prijateljstva med pripadniki različnih narodov in medsebojno spoštovanje, skrb za zdrav način življenja, razvoj ustvarjalnosti pri učencih in povečana skrb za čisto okolje. Cilje smo dosegali vsak zase in skupaj, še posebej pa, ko smo izvedli izmenjave učencev. Predvsem slednji del je pokazal, kako pomemben je neposredni stik med učenci in da jim taka druženja manjkajo, saj so izrazili željo po nadaljevanju projekta. Na vseh treh šolah smo izvedli različne delavnice, ki so bile usmerjene k izpolnitvi zastavljenih ciljev. Projekta pa ne bi mogli izvesti tudi brez sponzorskih sredstev, ki smo jih dobili od Občine Brezovica, Vogart d. o. o., Pot d. o. o., Pleško cars d. o. o., in D Tours.
Upamo in verjamemo, da se bodo naša druženja nadaljevala tudi v prihodnosti.
                                                                                                                        Mentorica projekta: Špela Čekada Zorn

Fotogalerija slik iz Brezovice

Fotogalerija slik iz Zagreba

Fotogalerija slik iz Surćina

 
 
 
Projekt Vrednote nas povezujejo
06.09.2016
 
V tem šolskem letu je naša šola vključena v mednarodni projekt VREDNOTE NAS POVEZUJEJO, ki je bil izbran in delno sofinanciran s strani Zavoda za šolstvo RS. V projektu sodelujeta tudi OŠ Ivana Cankara Zagreb in srbska OŠ Vuk Karadžić Surčin (Beograd). Povezovale nas bodo predvsem vrednote, kot so prijateljstvo, zdravje, ustvarjalnost, spoštovanje in skrb za čisto okolje. Učenci od 7. do 9. razreda, ki bodo v projektu sodelovali, pa se bodo srečali na vseh treh šolah, kjer bomo izvedli različne tematske delavnice. Upamo, da se bo naše sodelovanje nadaljevalo tudi po zaključku projekta.

Učenci, ki bi pri projektu želeli sodelovati, se še ta teden zglasite pri učiteljici Špeli Čekada Zorn v učilnici C 102.
 
 
Predstavitev hrvaškega jezika
30.03.2015 - 03.04.2015
 
Projekt Comenius »Souvenirs for Europe« še vedno poteka, zato bomo v tednu od 30. marca do 3. aprila na naši šoli gostili gospo Adelo Granić z OŠ Marije i Line iz Umaga. Pri urah slovenščine bo učencem od 6. do 9. razreda predstavila glavne značilnosti hrvaškega jezika.
 
 
TEČAJ SLOVENŠČINE IN PREDSTAVITEV PROJEKTA »SOUVENIRS FOR EUROPE« NA STROKOVNEM POSVETU KNJIŽNIČARJEV OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL ISTRSKE ŽUPANIJE
11.02.2015
 
V okviru projekta Comenius »Souvenirs for Europe« poteka ta teden v Umagu tečaj slovenskega jezika za učence od 6. do 8. razreda, ki ga izvajata Andreja Dobnikar in Špela Čekada Zorn.

V sredo, 11. februarja, sta omenjeni učiteljici predstavili projekt Comenius kot primer izkustvenega učenja na strokovnem posvetu knjižničarjev.
 
 
Comenius 2014
08.12.2014
 

 
 
UČENCI OŠ MARIJE I LINE IZ UMAGA 10 DNI PREŽIVELI PRI VRSTNIKIH NA OŠ BREZOVICA
03.10.2014 - 12.10.2014
 
   

V okviru mednarodnega projekta Comenius »Souvenirs for Europe« smo na OŠ Brezovica od 3. do 12. oktobra 2014 gostili učence in učitelje iz Umaga.

V dopoldanskem času so skupaj z domačimi učenci obiskovali redni pouk na naši šoli, po kosilu pa so sledile različne ustvarjalne delavnice, ki smo jih pripravili učitelji OŠ Brezovica. Prvi dan so se s pomočjo socialnih iger in športa bolje spoznali, naslednje dni pa je sledilo spoznavanje in učenje slovenskih ljudskih plesov, klekljanja, glasbe v slovenskih mladinskih filmih in ustvarjanje oljenke. V petek, 10. oktobra, so se povzpeli na Šmarno goro, naslednji dan pa smo vsi skupaj v prelepem vremenu uživali v Prešernovi Vrbi in v vožnji s pletno po Blejskem jezeru. Slovo v nedeljo je bilo ganljivo in po otroških licih je spolzela marsikatera solza.

V soboto, 4. oktobra, so se naši gostje udeležili tudi slavnostne prireditve ob 160-letnici OŠ Brezovica ter se ob tej priložnosti srečali s slovensko ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Stanko Setnikar Cankar. Po prireditvi je sledila povratna odbojkarska tekma med učitelji obeh šol. Sreča je bila tokrat na strani domačinov, tekma pa do konca napeta in zanimiva.

Ob tem se zahvaljujemo vsem učencem naše šole, ki so 10 dni gostili vrstnike iz Umaga. Izmenjave pa ne bi bilo mogoče izvesti tudi brez vaših staršev, ki so nesebično sprejeli na svoje domove gostujoče otroke, jim nudili streho nad glavo, predvsem pa toplino in domačnost. Zavedamo se, da 10 dni ni malo, vendar pa so to zahteve Cmepiusa, ki financira celotni projekt.

Koordinatorici projekta: Špela Čekada Zorn in Andreja Dobnikar

 
 
PROJEKT COMENIUS »SOUVENIRS FOR EUROPE
04.09.2014 - 12.10.2014
 
  


Na Osnovni šoli Brezovica pri Ljubljani bomo v okviru mednarodnega projekta COMENIUS »SOUVENIRS FOR EUROPE« pod pokroviteljstvom  CMEPIUSA od 3. do 12. oktobra 2014 gostili 26 učencev in skupino učiteljev iz OŠ Marie i Line iz Umaga. Učenci bodo v dopoldanskem času obiskovali pouk, popoldne pa bodo sodelovali v ustvarjalnih delavnicah.

 
Program izmenjave
 
 
Živijo! Hello! Hallo! Pozdrav! Ciao! Hola!
26.09.2014
 

Danes je evropski dan jezikov.

 

Evropska komisija in Svet Evrope sta namreč ta dan razglasila za evropski dan jezikov, dan, ko se praznuje jezikovna in kulturna raznolikost Evrope. Namen pobude, ki se je porodila med evropskim letom jezikov leta 2001, je z različnimi prireditvami in dejavnostmi, ki se odvijajo po vsej Evropi, širšo javnost opozoriti na pomen učenja in znanja tujih jezikov, ji približati jezikovno bogastvo in pestrost Evrope ter spodbujati vseživljenjsko učenje. Znanje jezikov je veliko bogastvo vsakega posameznika, omogoča medsebojno komunikacijo in sklepanje novih poznanstev, spoznavanje tujih kultur, krajev ter delovno in študijsko mobilnost. Spregovoriti v tujem jeziku, prav zaradi različnosti jezikov, pomeni pogledati na življenje z drugačnega zornega kota.


V okviru projekta Comenius »Souvenirs for Europe« smo letošnji evropski dan jezikov obeležili s pomočjo »šolskega radia«.

Učenje jezika je namreč tudi »telovadba za možgane«. Raziskave kažejo, da ljudje, ki govorijo več jezikov, lažje rešujejo težave. Znanje jezikov izboljša možnosti zaposlitve, olajša selitev v drugo državo in krepi samozavest. Zato prav gotovo drži rek:

Več jezikov znaš, več veljaš.

The more languages you know, the more you are worth.

Je mehr Sprachen du sprichst, desto mehr bist du wert.

Što više jezika znaš, više vrijediš.

Quante lingue conosci, tante persone sei.

»Cuantas más lenguas conozcas, más humano serás.«


 
 
Sestanek za starše - projekt Comenius »Souvenirs for Europe«
15.09.2014
 
v okviru mednarodnega projekta Comenius na naši šoli gostili učence iz Umaga. Vse starše otrok, ki bodo gostitelji, vabimo na kratek sestanek, ki bo v torek, 16. 9. 2014, ob 16.30 v učilnici C 102. Na njem vam bomo predstavili aktivnosti, ki se bodo odvijale v tem času, in odgovorili na vsa dodatna vprašanja.
 
 
Lectovo srce
18.06.2014
 
Pripoved o lectovem srcu
 
 
MOBILNOST V OKVIRU PROJEKTA COMENIUS »SOUVENIRS FOR EUROPE«
28.03.2014 - 06.04.2014
 

V okviru mednarodnega projekta »Souvenirs for Europe« se je od petka, 28. marca,  do nedelje, 6. aprila, 26 učencev OŠ Brezovica udeležilo 10-dnevne izmenjave pri vrstnikih v Umagu. Z njimi so bili tudi učitelji in delavci šole, ki sodelujejo v projektu Comenius »Souvenirs for Europe«.

Učenci so v Umagu preživeli 10 intenzivnih dni, saj so v dopoldanskem času obiskovali hrvaški pouk, zadnji dve šolski uri pa so z učitelji predelali tekočo učno snov svoje šole. V popoldanskem času  so se udeležili različnih delavnic, ki so jih zanje pripravili učitelji iz Umaga. Učili so se zavezovanja kravat, izdelovali zeliščne vrečke, mozaike, opazovali biološko raznolikost morske obale, spoznavali čarobne tekočine, se preizkušali v znanju angleščine in si ogledali gledališko predstavo »Pravljica zmešnjav«, ki so jo zanje pripravili učenci šole gostiteljice. Učenci pa niso spoznavali le Umaga in njegove okolice, ampak celotno Istro. Med drugim so si na celodnevnem izletu ogledali Pazin, Pulj in Poreč.

V soboto, 5. aprila, sta Umag in njihovo osnovno šolo obiskala tudi ministra za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Republike Hrvaške, dr. Jernej Pikalo in dr. Željko Jovanović. Udeležila sta se prireditve v okviru projekta in si ogledala razstavljene spominke, ki so jih izdelali učenci obeh partnerskih šol. Prav tako sta se vabilu odzvala župana obeh občin in ravnatelja šol, ki sodelujeta v dvostranskem šolskem partnerstvu. Vsi govorniki so poudarili pomembnost takšnih projektov, ki krepijo medsebojno povezanost in sodelovanje tudi preko meja države.

Po prireditvi je sledila odbojkarska tekma med delavci obeh šol, ki je bila napeta do zadnjega, sreča pa je bila tokrat na strani domačinov. Navijanje je bilo športno in vzdušje nadvse prijetno.

Naši učenci in učitelji so se v nedeljo vrnili polni novih spoznanj in bogatejši za marsikatero izkušnjo.


 
 
"Souvenirs for Europe" 2013 - 2015
08.02.2014
 

Spletna stran Comenius projekta "Souvenirs for Europe"

 
 
TEČAJ SLOVENŠČINE IN SREČANJE V UMAGU
04.11.2013 - 07.11.2013
 
Od ponedeljka, 4. novembra, do petka, 7. novembra, je na osnovni šoli v Umagu potekal tečaj slovenskega jezika, ki sta ga izvedli Andreja Dobnikar in Špela Čekada Zorn. Udeležilo se ga je 36 učencev od 6.-8. razreda. Učenci so se naučili, kako se v slovenščini predstaviti, kako se znajti v mestu in vprašati za pot, spoznavali so barve in oblačila, hrano ter se seznanili Slovenijo in njenimi značilnostmi.

V petek, 7. novembra, se jim je pridružilo 20 učencev OŠ Brezovica in pet delavcev  šole z gospo ravnateljico Meto Trček. Na tem povratnem srečanju (prvo, spoznavno srečanje v okviru projekta je bilo v začetku oktobra) so učenci izbrali tudi logotip projekta.
 
 
TEČAJ HRVAŠKEGA JEZIKA
07.10.2013 - 11.10.2013
 
V okviru projekta Comenius »Souvenirs for Europe«, ki je del programa  Vseživljenjskega učenja, je na šoli od 7. do 11. oktobra potekal tečaj hrvaškega jezika za učence zadnje triade. Tečaj sta izvajali profesorici Adela Granić in Vesna Srdoč Lekšan iz OŠ Marije i Line iz Umaga. Udeležilo se ga je 24 učencev, ki so kljub temu, da je tečaj potekal po pouku, redno prihajali k uram in tako spoznavali osnove sorodnega južnoslovanskega jezika. V ponedeljek so v Črnučah obiskali tudi Međimursko folklorno društvo, ki se jim je predstavilo z venčkom narodnih plesov. 
 
 
Evropski dan jezikov - 26. september
26.09.2013
 
26. september je dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov. Praznujemo ga od leta 2001 na pobudo Sveta Evrope.
Namen obeležitve je v tem, da se seznanimo z nujnostjo učenja jezikov, da opozorimo na raznoliko jezikovno in kulturno pestrost Evrope ter da da spodbudimo vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.

V okviru projekta Comenius »Souvenirs for Europe« smo letošnji evropski dan jezikov obeležili z  izdelavo plakatov in nastopi učencev. Učenci 9. razreda pa so posneli kratek video, v katerem govorijo v različnih jezikih.
 
 
COMENIUS »SOUVENIRS FOR EUROPE«
10.09.2013
 
Aktivnost: Dvostransko šolsko partnerstvo
Naslov projekta: Souvenirs  for Europe
Odobritev projekta: 21. 6. 2013
Trajanje projekta: Od 1. avgusta 2013 do 31. julija 2015
Prijavitelj: Osnovna škola Marije i Line, Umag (Hrvatska)
Partnerska šola: Osnovna šola Brezovica pri Ljubljani (Slovenija)
Koordinatorka projekta: Adela Granić, prof. in dipl. bibl.
Koordinatorki za OŠ Brezovica pri Ljubljani: Andreja Dobnikar, prof., in Špela Čekada Zorn, prof.
Internetna stran:
 
Sodelujoči v projektu Comenius »Souvenirs for Europe«
 
Načrt aktivnosti, rezultati in izdelki prvega četrtletja projekta (od avgusta 2013 do januarja 2014)
 
Več ...